Teruggetrokken tandvlees behandeling

Een gezond gebit is uitermate belangrijk. Door regelmatig langs de mondhygiënist te gaan, is het mogelijk om vervelende gebitsproblemen te voorkomen, zoals teruggetrokken tandvlees. Wanneer de mondhygiëne niet goed is, neemt de kans op teruggetrokken tandvlees toe. Als tandplak niet goed wordt verwijderd, kan dit ervoor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt en kan gaan terugtrekken. Bij problemen met het gebit of om deze problemen te voorkomen, is het van belang om langs de mondhygiënist te gaan. Wij staan graag voor u klaar. 


Blootliggende tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Op een juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken.

Teruggetrokken tandvlees symptomen

Terugtrekkend tandvlees wordt ook wel ‘gingivarecessie’ genoemd. Het is belangrijk om bij klachten snel in actie te komen. Zo kunt u ervoor zorgen dat de klachten niet meer toenemen. Mogelijke symptomen van teruggetrokken tandvlees zijn:

  • Gevoelige tanden

  • Het gebit wordt minder mooi (de tanden worden langer en de wortels kunnen zichtbaar worden).

  • Het tandvlees kan ontstoken raken. Dit kan weer voor bloedend en loszittend tandvlees zorgen.

  • Pijnklachten bij het drinken en eten van zowel koude als warme voedingsmiddelen.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

De eerste stap als teruggetrokken tandvlees wordt opgemerkt, is om contact op te nemen met de mondhygiënist. Er zal uitgebreid naar het tandvlees en het gebit worden gekeken en aan de hand van de bevindingen wordt een plan opgesteld. Als het tandvlees nog niet te ver is teruggetrokken, is een gebitsreiniging wellicht een oplossing. Heeft u vragen over teruggetrokken tandvlees en de behandelingsopties? Neem gerust contact op met de mondhygiënist Amsterdam. Wij staan graag voor u klaar.

Waardoor trekt het tandvlees terug?

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Een andere mogelijkheid is door tandenknarsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne. Er zijn dus verschillende mogelijkheden waardoor het tandvlees terug kan trekken. Het is dan ook belangrijk om goed om te gaan met de gezondheid van het gebit en regelmatig voor een periodieke controle langs de tandarts/mondhygiënist te gaan. Om teruggetrokken tandvlees te voorkomen, is goede omgang met het gebit dus heel belangrijk. Poets minimaal 2 maal daags met fluoridehoudende tandpasta en zorg dat u met een zachte tandenborstel poetst. Een andere oplossing is het aanschaffen van een elektrische tandenborstel. De meeste elektrische modellen van de tandenborstel beschikken over een druksensor. Deze geeft zelf aan wanneer er te hard gedrukt wordt op het tandvlees.

Afspraak maken bij de mondhygiënist Amsterdam

Heeft u last van teruggetrokken tandvlees? Dit is natuurlijk erg vervelend! De Mondhygiënist Amsterdam staat graag voor u klaar. Samen maken we een behandelplan om ervoor te zorgen dat de gezondheid van uw gebit en tandvlees toe gaat nemen. Heeft u vragen over onze behandelwijze neem dan gerust contact met ons op!


Bron: Ivoren Kruis